Hakijalle

Asunnon hakeminen

Hakulomakkeen täyttäminen

Asuntohakemuksen voit tehdä tästä.

Hakemuksen voi tarvittaessa täyttää myös toimistolla.

Hakemus pitää olla HUOLELLISESTI täytetty. Puutteellisia tai huolimattomasti täytettyjä hakemuksia ei voida käsitellä.

Hakijan ja kanssahakijan tulee olla täysi-ikäisiä. Kaikki mukana muuttajat tulee merkitä hakemukseen. Kaikkien hakemuksella olevien muuttajien henkilötiedot tulee merkitä.

Sosiaaliturvatunnus

Kaikilta mukana muuttavilta.

Bruttotulot ja varallisuus

Merkitse tulot bruttona, eli tulojen määrä kuukaudessa ennen vähennyksiä. Tuloja ovat esim. ansiotulot lisineen, eläkkeet, erilaiset jatkuvat korvaukset, invalidiraha, aikuisopintotuki sekä pääomatulot. Tuloiksi ei lasketa mm. asumistukea/- lisää tai lapsilisää.

Velat tulee selvittää luotonantajan todistuksella tai tiliotteen maksamattoman velkapääoman määrällä. Velkasaldo vähennetään omaisuuden käyvästä arvosta, ilmoita hakemuksessa täydet määrät.

Varallisuus (osakehuoneisto, kiinteistö tai vapaa-ajan asunto) ilmoitetaan käyvän arvon mukaan. Velat ilmoitetaan maksamattoman pääoman mukaan, valtion takaama opintolaina ilmoitetaan erikseen.

Varallisuutta on hakijan / hakijoiden omistama osakehuoneisto, kesämökki tai omakotitalo, joista liitteinä toimitetaan kirjallinen arvio luovutushinnasta. Sen voi saada kiinteistönvälittäjältä.

Asunnon tarpeen syy

Valitse mahdollisuuksien mukaan valmis vaihtoehto. Voit kertoa asunnon tarpeen syistä lisää kohdassa ’Lisätiedot’.

Hakemuksen liitteeksi on kirjallisena toimitettava mahdolliset liitteet ja selvitykset, jolla hakija perustelee asunnon tarvettaan, kuten rtisanomisilmoitus, lääkärintodistus liikuntarajoitteesta, sosiaalitoimen puoltolausunto tai neuvolan raskaustodistus kun raskaus on kestänyt yli 15 viikkoa.

Aluetoivomukset

Aluetoivomukset voi mainita hakemuksessa, mutta tämä ei ole pakollinen kohta. Asuntoa tarjotaan ensisijaisesti toivotulta alueelta, mahdollisuuksien mukaan.

Pääset tutustumaan asuinalueisiin ja kohteisiin täältä.

Esimerkkejä vapaista asunnoista löydät täältä.

Valitse toivomasi hakukohteet aluejaon mukaan:

HIRSIMÄKI Savikonkatu ja Puutarhakatu

HUHTIMO Huhtimonkatu

KESKUSTA Oikokatu, Paloheimonkatu, Saarikatu, Kirkkopolku ja Veturimiehenpolku

KIRJAUS Joosepinkuja, Kyllikinpolku, Lemmenmäentie ja Vanhainkodintie

PELTOSAARI Linnunradankatu, Jupiterinkatu, Marsinkatu, Otavankatu ja Uranuksenkatu

RÄÄTYKÄNMÄKI Karjapiianpolku, Koppelintie ja Karjaportintie

URAMO Ahjolankatu, Ilomäentie, Papupolku ja Peuranpolku

Haettava asuinhuoneisto

Merkitse ensisijaisesti toivomasi talotyyppi, ensisijainen toivomasi huoneistotyyppi sekä vuokran yläraja.

Voit tarkistaa hyväksyttävät asumismenot kelan sivuilta: kela.fi/toimeentulotuki-asumismenot

Hakemusten voimassaolo, uusiminen ja päivittäminen

Asuntohakemus on voimassa kolme (3) kuukautta kerrallaan, hakijan on itse uusittava hakemus ottamalla yhteyttä Kotikulman toimistoon puhelimitse tai sähköpostilla. Mikäli tietosi ovat ennallaan sinun ei tarvitse tehdä uutta hakemusta. Hakemuksen vanhenemisesta ei ilmoiteta hakijalle erikseen.

Asuntohakemuksia voi olla voimassa vain yksi kerrallaan, joten uusin hakemus korvaa aina vanhan hakemuksen. Hakemus tiedot rekisteröidään Visma L7 järjestelmään, rekisteröinti on edellytys hakemuksen käsittelylle.

Lähettämällä hakemuksen hakija vakuuttaa antamansa tiedot oikeiksi. Mikäli olosuhteet muuttuvat, hakemus on korjattava olosuhteita vastaavaksi.

Hakemusten käsittely ja asukasvalinnat

Asumispalveluumme saapunut hakemus käsitellään mahdollisimman pian ja tilannetta tarkistellaan sen voimassaolon aikana.

Riihimäen kaupungissa on voimassa keskitetty vuokra-asuntojen hakujärjestelmä. Yhdellä hakemuksella voi hakea asukkaaksi kaikkiin Riihimäen kaupungin ja Riihimäen Kotikulma Oy:n omistamiin asuntoihin.

Asukasvalinta perustuu tarveharkintaan. Asunnon saantiin vaikuttaa asunnon tarve, varallisuus ja tulot. Asunnon tarve arvioidaan tapauskohtaisesti. Perustele hakemuksessasi asunnontarpeesi.

Lue lisää ARA:n asukasvalinta sivulta.

Hakijoiden luottotiedot tarkastetaan Suomen Asiakastieto Oy:n luottorekisteristä.

Asunnon saaminen

Asuntotarjous

Kun sopiva asunto löytyy, lähetetään asumispalvelusta kullekin asunnonsaajalle kirjallinen, henkilökohtainen asuntotarjous sähköpostin välityksellä tai postitse. Tarjous on voimassa 7 päivää kirjeen päiväyksestä. Tarjouksen saatuasi ota yhteyttä joko nähdäksesi asunnon tai ilmoittaaksesi ettet ole kyseisestä asunnosta kiinnostunut mutta haluat jatkaa asunnon hakua. Tarjouksen saajan on otettava yhteyttä toimistoon myös siinä tapauksessa, ettei asunto ole sopiva, muussa tapauksessa hakemus poistetaan.

Jos otat sinulle tarjotun asunnon vastaan, sinun tulee maksaa vuokravakuus. Jos haet Kelasta maksusitoumusta voit hakea sitä lähettämällämme asuntotarjouksella.

Liitteiden toimittaminen

Mikäli hyväksyt tarjouksen, toimita asuntopalveluihin tarvittavat liitteet mahdollisimman nopeasti. Kun vakuus on maksettu ja kaikki tarvittavat liitteet on toimitettu voidaan asuntoon tehdä vuokrasopimus.

Toimitettavat liitteet:

Selvitys kuukausituloista

Selvitys verotuksesta

todistus varallisuudesta

Mikäli hakijalla on varallisuutta (asunto, kesämökki, arvopapereita ym.) tulee sen tämän hetken käyvästä myyntiarvosta esittää selvitys:
Mikäli omaisuus on myyty tai luovutettu tulee toimittaa:

Muut mahdolliset liitteet

Vuokrasopimus

Kaupungin aravavuokra-asunnoissa on käytössä 250 euron vuokravakuus. Kun vakuus on maksettu tai maksusitoumus toimitettu sekä kaikki tarvittavat liitteet toimitettu, voidaan asuntoon tehdä vuokrasopimus.

Ensimmäinen vuokrasopimus on aina kolmen kuukauden (3kk) määräaikainen sopimus. Määräaikainen sopimus sitoo molempia osapuolia sopimusajan. Mikäli vuokranmaksu ja asuminen ovat sujuneet, uusitaan vuokrasopimus toistaiseksi voimassa olevaksi määräajan jälkeen. Mikäli sinulla on maksusitoumus Kansaneläkelaitoksesta, huomioithan että se täytyy uusia määräaikaisen sopimuksen jälkeen.

Asumistuki

Mikäli haet asumistukea Kansaneläkelaitoksesta voit hakea sitä allekirjoitetulla vuokrasopimuksella. Kelan asumistuki tulee ohjata maksettavaksi suoraan Riihimäen Kotikulma Oy:n tilille. Tällöin asumistuen osuus vähennetään vuokrasta itse.

Nuoret asunnon hakijat

Nuorisoasunnot

Koska pieniä asuntoja haetaan tarjontaan nähden paljon, suosittelemme nuoria asunnonhakijoita jättämään hakemuksen myös seuraaville nuorisoasuntojen tarjoajille.

Hämeenlinnan seudun opiskelija-asuntosäätiö

Nuorisoasuntoliitto ry