Muutto

Muutto uuteen kotiin

Vuokravakuus

Vakuusmaksu on 250 €.

Vakuusmaksu on maksettava ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Mikäli haet maksusitoumusta Kansaneläkelaitoksesta, voit hakea sitä sinulle lähetetyllä asuntotarjouksella.

Vuokrasopimus

Kirjallinen vuokrasopimus allekirjoitetaan Riihimäen Kotikulman asiakaspalvelussa. Voit allekirjoittaa vuokrasopimuksen myös sähköisesti, jolloin lähetämme sinulle puhelimeesi ja/tai sähköpostiisi tarvittavat tiedot pankkitunnistautumista varten.

Ensimmäinen vuokrasopimus on aina kolmen kuukauden (3kk) määräaikainen sopimus. Määräaikainen sopimus sitoo molempia osapuolia sopimusajan. Mikäli vuokranmaksu ja asuminen ovat sujuneet, uusitaan vuokrasopimus toistaiseksi voimassa olevaksi määräajan jälkeen. Mikäli sinulla on maksusitoumus Kansaneläkelaitoksesta, huomioithan että se täytyy uusia määräaikaisen sopimuksen jälkeen.

Asunnon alkutarkastus

Asunto on tarkastettu ennen uuden asukkaan muuttoa. Asuntoon muuttaessaan asukkaan on myös itse tarkastettava asunto ja ilmoitettava mahdollisista havaituista vioista ja puutteista.

Muuttoilmoitus

Muuttoilmoitus on tehtävä kotikuntalain mukaan aina pysyvän muuton tai yli kolme kuukautta kestävän oleskelun yhteydessä. Ilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukausi ennen muuttoa, mutta se tulee olla tehtynä viimeistään viikon kuluessa muutosta. Muuttoilmoituksen tiedot päivittyvät samanaikaisesti sekä Postiin että valtakunnalliseen Digi- ja väestötietovirastoon. Postin muuttoilmoitukseen tästä.

Kotivakuutus

Kotivakuutus on vuokralaisen paras suoja. Se turvaa yleensä henkilökohtaiselle irtaimistolle esimerkiksi varkaudesta tai vesivahingosta syntyneet vahingot. Kotivakuutus kannattaa hankkia asunnon tai perheen koosta riippumatta. Kotivakuutukseen on järkevää liittää myös vastuuvakuutus, joka korvaa vuokralaisen itse aiheuttamia vahinkoja. Vakuutuksia kannattaa vertailla eri vakuutusyhtiöiden välillä, sillä kattavuudessa ja omavastuuosuuden suuruudessa on eroja.

Sähkösopimus

Sähkösopimus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen muuttoa, sillä sopimusajankohdan voi valita muuttopäiväksi. Näin sähköntulo ei mene poikki missään vaiheessa. Sähköenergian voi hankkia haluamaltaan sähköyhtiöltä. Hinnoissa on eroja, joten sähköyhtiöiden vertailu on järkevää. Peltosaaressa sijaitsevien asuntojen vuokraan sisältyy sähkö, joten sähkösopimusta ei tarvitse tehdä.

Kaapelitelevisio ja internetyhteys huoneistoon

Taloyhtiöt kuuluuvat Elisan kaapelitelevisioverkkoon. Television katseluun tarvitaan vuokralaisen itsensä hankkima kaapelitelevisioverkkoon sopiva digiboksi tai televisio. Asunnoissa ei ole internet yhteyttä. Internet yhteyden voi tilata myös Elisalta.

Asumisen tuet

Asumiseen voi saada tukea Kansaneläkelaitokselta. Tarkista Kelalta, kuinka paljon ja mitä tukea olet oikeutettu saamaan. Muista päivittää muuton yhteydessä tietoihisi tarvittavat muutokset, jos saat asumisen tukea. Kelan asumistuki tulee ohjata maksettavaksi suoraan Riihimäen Kotikulma Oy:n tilille. Tällöin asumistuen osuus vähennetään vuokrasta itse ja erotus maksetaan samaa viitenumeroa käyttäen.

Vuokranmaksu

Vuokranmaksua varten asukas saa tilisiirtolomakkeen muuttaessaan asuntoon. Vuokraa maksaessa tulee käyttää aina tilisiirtolomakkeessa mainittuja tili- ja viitenumeroita. Viitenumero pysyy samana joka kuukausi.
Vuokra ja muut maksut kuten sauna- ja autopaikkamaksu on maksettava viimeistään eräpäivänä eli kunkin kuukauden 5. päivänä. Vuokrasopimuksen mukaista eräpäivää ei voi muuttaa. Jos sauna- ja autopaikkamaksut puuttuvat vuokralaskusta, ne pitää lisätä sinne itse. Kelan asumistuki tulee ohjata maksettavaksi suoraan Riihimäen Kotikulma Oy:n tilille. Tällöin asumistuen osuus vähennetään vuokrasta itse ja erotus maksetaan samaa viitenumeroa käyttäen.
Vuokran määrä tarkistetaan vuosittain. Mahdollisesta vuokrankorotuksesta ilmoitetaan kirjallisesti vähintään kaksi kuukautta ennen uuden vuokran voimaantuloa. Korotuksen yhteydessä saat myös uuden tilisiirtolomakkeen.

Vuokranmaksusta on tärkeä huolehtia ajallaan. Tilapäisissä maksuvaikeuksissa otathan yhteyttä asukasisännöitsijään tai vuokranvalvojaan. Myöhästyneestä vuokrasta peritään viivästyskorkoa.

Vuokrien perinnän hoitaa Intrum. Mikäli vuokrasi on siirtynyt perintätoimistolle, ota yhteys suoraan heihin: intrum.fi/fi/asiakaspalvelu/

Yhteystiedot löytyvät myös perintäkirjeestä.

Vuokrasopimus voidaan purkaa maksamattomien vuokrien vuoksi. Tarvittaessa maksamattomat vuokrat peritään asukkaalta oikeusteitse.

Pois muuttaminen

Irtisanomisaika ja irtisanominen

Irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi.

Irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana vuokranantaja on vastaanottanut irtisanomisilmoituksen. Vuokrasopimus on siis voimassa seuraavan kuukauden viimeiseen päivään saakka, jonne saakka maksetaan myös vuokra. Määräaikainen sopimus päättyy määräajan jälkeen, ellei sopimusta uusita.

Irtisanominen tulee tehdä kirjallisena. Molempien sopimusosapuolien irtisanominen vaaditaan. Voit tehdä irtisanomisen sähköpostilla osoitteeseen kotikulma@riihimaki.fi.

Ohessa lomakkeet irtisanomiseen sekä osittaiseen irtisanomiseen, jos vain toinen sopimusosapuoli muuttaa pois asunnosta.

Muuttosiivous

Vuokransuhteen lopuksi asunnossa kuuluu tehdä muuttosiivous. Seuraavan asukkaan on mukavampi muuttaa asuntoon, kun siivous on tehty kunnolla. Siivoa huoneisto niin, ettei taloyhtiön tarvitse tilata muuttosiivousta asuntoaan. Mahdolliset huoneiston siivouskustannukset tulevat lähtevän asukkaan maksettavaksi.

Näin teet muuttosiivouksen:

Avainten palautus ja asunnon tarkastus

Varastot ja muut vuokralaisen hallinnassa olevat tilat tulee tyhjentää ennen avainten luovutusta.

Avainten palautus tulee tehdä viimeistään ensimmäisenä arkipäivänä klo 12:00 mennessä vuokrasopimuksen päättymispäivästä.

Muista luovuttaa kaikki huoneiston avaimet sekä autolämmityspistorasian ja postilaatikon avaimet. Mikäli kaikkia asukkaalle luovutettuja asunnon avaimia ei palauteta, joudutaan asuntoon sarjoittamaan uusi lukkopesä, jonka hinta tulee lähtevän asukkaan maksettavaksi.

Tutustu hinnastoon tästä

Huoneisto tarkastetaan mahdollisimman pian vapautumisesta.

Vakuuden palauttaminen

Vakuus on yksi vuokrasopimuksen perusehdoista. Vuokranantaja kattaa vakuudella mahdollisia maksamattomia vuokria sekä esimerkiksi korjauskustannuksia, jotka syntyvät, jos asuntoa ei ole hoidettu huolellisesti. Vuokrasuhteen päättyessä vuokranantaja voi myös pidättää vakuusmaksusta siivouskuluja vastaavan summan, jos asuntoa ei ole siivottu riittävän perusteellisesti. Vakuus palautetaan asunnon tarkastuksen jälkeen noin kahden viikon sisällä vapautumisesta, mikäli vuokranmaksussa ei ole ollut ongelmia, avaimet on palautettu ja asuntoa on hoidettu hyvin. Mahdollinen maksusitoumus palautetaan sitoumuksen myöntäjälle.

Asunnon vaihtaminen

Asuntohakemus

Sinulla tulee olla voimassa oleva asuntohakemus, mikäli haluat vaihtaa asuntoa Riihimäen Kotikulman vuokra-asunnosta toiseen Riihimäen Kotikulman vuokra-asuntoon. Perustele tarpeesi asunnonvaihtoon hakemuksessasi.

Irtisanominen

Muista tehdä irtisanominen nykyisestä asunnostasi, jos otat vastaan sinulle mahdollisesti tarjottavan uuden asunnon.

Vuokravakuus

Vakuusmaksu 250 € tai maksusitoumus pitää olla suoritettu uuteen kohteeseen ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta. Vanhasta asunnosta vakuus palautetaan tarkastuksen jälkeen noin kahden viikon kuluessa, mikäli vuokranmaksussa ei ole ollut ongelmia, avaimet on palautettu ja asuntoa on hoidettu hyvin.

Liitteet

Sinun ei tarvitse toimittaa meille uusia liitteitä asunnonvaihdon yhteydessä Riihimäen Kotikulman asuntojen välillä.