EN

Search
Close this search box.

Sisäänmuutto

Muutto uuteen kotiin

Lämpimästi tervetuloa sinulle, uusi kotikulmalainen!

Kun vuokrasopimus on kirjoitettu, voit alkaa valmistautumaan tulevaan muuttoon. Alta löydät hyödyllistä tietoa ja vinkkejä muuttajalle.

Muuttoilmoitus

Muuttoilmoitus on tehtävä kotikuntalain mukaan aina pysyvän muuton tai yli kolme kuukautta kestävän oleskelun yhteydessä. Ilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukausi ennen muuttoa, mutta se tulee olla tehtynä viimeistään viikon kuluessa muutosta. 

Muuttoilmoituksen tiedot päivittyvät samanaikaisesti sekä Postiin että valtakunnalliseen Digi- ja väestötietovirastoon. Postin muuttoilmoituksen voit tehdä tästä.

Kotivakuutus

Kotivakuutus on vuokralaisen paras suoja. Se turvaa yleensä henkilökohtaiselle irtaimistolle esimerkiksi varkaudesta tai vesivahingosta syntyneet vahingot. Kotivakuutus kannattaa hankkia asunnon tai perheen koosta riippumatta. Kotivakuutukseen on järkevää liittää myös vastuuvakuutus, joka korvaa vuokralaisen itse aiheuttamia vahinkoja. 

Vakuutuksia kannattaa vertailla eri vakuutusyhtiöiden välillä, sillä kattavuudessa ja omavastuuosuuden suuruudessa on eroja. Vakuutustarjouksen voit yleensä pyytää helposti vakuutusyhtiön verkkosivuilta.

Sähkösopimus

Sähkösopimus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen muuttoa, sillä sopimusajankohdan voi valita muuttopäiväksi. Näin sähköntulo ei mene poikki missään vaiheessa. 

Sähköenergian voi hankkia haluamaltaan sähköyhtiöltä. Hinnoissa on eroja, joten sähköyhtiöiden vertailu on järkevää. Tarjouksen sähkösopimuksesta voit yleensä pyytää helposti sähkölaitoksen verkkosivuilta.

Huom! Peltosaaressa sijaitsevien asuntojen vuokraan sisältyy sähkö, joten sähkösopimusta ei tarvitse tehdä.

Kaapelitelevisio ja internetyhteys huoneistoon

Kotikulman taloyhtiöt kuuluuvat Elisan kaapelitelevisioverkkoon. Television katseluun tarvitaan vuokralaisen itsensä hankkima kaapelitelevisioverkkoon sopiva televisio ja digiboksi.

Asunnoissa ei ole valmiina internet-yhteyttä. Internet-yhteyden voi tilata myös Elisalta tai muulta operaattorilta. 

Asumisen tuet

Asumiseen voi saada tukea Kelalta. Tarkista Kelalta, kuinka paljon ja mitä tukea olet oikeutettu saamaan. Muista päivittää muuton yhteydessä tietoihisi tarvittavat muutokset, jos saat asumisen tukea. 

Kelan asumistuki tulee ohjata maksettavaksi suoraan Riihimäen Kotikulma Oy:n tilille. Tällöin asumistuen osuus vähennetään vuokrasta itse ja erotus maksetaan samaa viitenumeroa käyttäen. Maksat siis vuokraa asumistuen jälkeen jäljelle jäävän osuuden (vuokrasumma – asumistuki = maksettava vuokra) verran.

Asunnon alkutarkastus

Asunto on tarkastettu ennen uuden asukkaan muuttoa. Asunnon pitäisi siis olla siisti, ehjä ja toimiva muuttaessasi. Joskus kuitenkin jokin vika tai puute voi jäädä huomaamatta.

Asuntoon muuttaessaan asukkaan onkin myös itse tarkastettava asunto ja ilmoitettava mahdollisista havaituista vioista ja puutteista mahdollisimman pian. Tarkasta ainakin, että kaikki asunnon laitteet ja vesikalusteet toimivat normaalisti sekä asunnon yleisilme on siisti.

Vuokranmaksu

Vuokranmaksua varten asukas saa tilisiirtolomakkeen muuttaessaan asuntoon. Vuokraa maksaessa tulee käyttää aina tilisiirtolomakkeessa mainittuja tili- ja viitenumeroita. Viitenumero pysyy samana joka kuukausi.
Vuokra ja muut maksut kuten sauna- ja autopaikkamaksu on maksettava viimeistään eräpäivänä eli kunkin kuukauden 5. päivänä. Vuokrasopimuksen mukaista eräpäivää ei voi muuttaa. Jos sauna- ja autopaikkamaksut puuttuvat vuokralaskusta, ne pitää lisätä sinne itse. Kelan asumistuki tulee ohjata maksettavaksi suoraan Riihimäen Kotikulma Oy:n tilille. Tällöin asumistuen osuus vähennetään vuokrasta itse ja erotus maksetaan samaa viitenumeroa käyttäen.
Vuokran määrä tarkistetaan vuosittain. Mahdollisesta vuokrankorotuksesta ilmoitetaan kirjallisesti vähintään kaksi kuukautta ennen uuden vuokran voimaantuloa. Korotuksen yhteydessä saat myös uuden tilisiirtolomakkeen.

Vuokranmaksusta on tärkeä huolehtia ajallaan. Tilapäisissä maksuvaikeuksissa otathan yhteyttä asukasisännöitsijään tai vuokranvalvojaan. Myöhästyneestä vuokrasta peritään viivästyskorkoa.

Vuokrien perinnän hoitaa Intrum. Mikäli vuokrasi on siirtynyt perintätoimistolle, ota yhteys suoraan heihin: intrum.fi/fi/asiakaspalvelu/

Yhteystiedot löytyvät myös perintäkirjeestä.

Vuokrasopimus voidaan purkaa maksamattomien vuokrien vuoksi. Tarvittaessa maksamattomat vuokrat peritään asukkaalta oikeusteitse.