Järjestyssäännöt
Sisältö:
Järjestyssäännöt Kotikulman asukkaille
Jotta asuminen sujuisi mutkattomasti, on hyvä muistaa huomioida muut asukkaat. Kiinteistöön on laadittu järjestyssäännöt helpottamaan arkea ja parantamaan kaikkien viihtyvyyttä.
Yhteiset pelisäännöt helpottavat kiinteistön arkea ja tekevät asuinympäristöstä viihtyisän. Järjestyssäännöt sisältävät tavallisesti asumiseen, terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä ohjeita.
Järjestyssäännöt ovat usein esillä esimerkiksi rappukäytävän ilmoitustaululla. Ne on myös jaettu kaikille asukkaille vuokrasopimuksen yhteydessä. Tutustu kiinteistön järjestyssääntöihin, jotta osaat noudattaa niitä. Järjestyssäännöt saat ladattua alta pdf-muodossa.
Tupakointi asunnossa ja parvekkeella
Tupakointi sisällä asunnossa ja taloyhtiön yhteisissä tiloissa on kielletty. Tupakointi sisätiloissa aiheuttaa mittavaa vahinkoa asunnolle. Asunto, jossa on tupakoitu, joudutaan remontoimaan lattiasta kattoon, tämä aiheuttaa turhia kuluja taloyhtiölle.
Huomioithan, että tupakointi parvekkeella voi aiheuttaa haittaa tai häiritä muita asukkaita. Etenkin kesäisin tupakansavu ja -haju voi kulkeutua parvekkeelta sisälle myös muihin asuntoihin esimerkiksi tuuletuksen yhteydessä. Pyri siis ottamaan naapurit huomioon tupakoinnin osalta.
Lemmikkieläimet
Lemmikkieläimet ovat tervetulleita asumaan Kotikulmaan.
Varmistathan kuitenkin, ettei lemmikkisi aiheuta häiriötä muille ja huolehdithan siitä, että lemmikin jätökset tulee korjattua asianmukaisesti.
Yörauha ja naapurisopu
Kiinteistössä on hiljaisuus klo 23:00-07:00. Tällöin pyri välttämään kovaa ääntä aiheuttavia toimintoja, kuten imurointia tai musiikin soittamista. WC:n ja suihkun käyttö on sallittua yörauhan aikaan.
Kiinteistössä asuminen edellyttää joustavuutta. Normaaleja elämisen ääniä pitää sietää, eikä naapureilta voida vaatia täyttä hiljaisuutta. Muut asukkaat on kuitenkin muistettava aina ottaa huomioon, ja järjestyssääntöjä sekä muita yleisiä pelisääntöjä on noudatettava.
Tiedota naapureita juhlista ja remonteista etukäteen, jos epäilet niiden aiheuttavan häiriötä.
Häiriötilanteet
Turha kyttääminen kiinteistössä kiristää tunnelmaa ja aiheuttaa tarpeettomia ristiriitoja, mutta jatkuviin ja toistuviin häiriöihin pitää puuttua. Esimerkiksi jatkuvasti muihin asuntoihin kaikuva musiikki tai aina omistajan poissa ollessa useita tunteja haukkuva koira eivät ole enää normaalia asumista.
Häiriöilmoitus tulee tehdä kirjallisesti ja siinä pitää olla vähintään kahden naapurin allekirjoitus. Tämä siksi, että laki asuntohuoneiston vuokrauksesta lähtee siitä ajatuksesta, että häiriöitä kokeneen asukkaan/asukkaiden on pystyttävä todistamaan kokemansa häiriö.
Häiritsevään käyttäytymiseen on hyvä reagoida kiinteistössä heti. Siihen voidaan puuttua usein eri keinoin.
Toiminta häiriötilanteissa:
- 1. Talossa asuva asukas, hänen perheenjäsenensä tai vieraansa aiheuttaa muille asukkaille kohtuuttomaksi katsottavaa, jatkuvaa tai usein toistuvaa häiriötä tai epäjärjestystä omassa asunnossaan, talon yhteisissä tiloissa tai piha-alueella.
- 2. Häiriöstä kärsivä naapuri käy halutessaan keskustelemassa asiasta häiritsijän kanssa.
- 3. Ellei suullinen huomautus auta, häiriöstä kärsivä tekee kirjallisen häiriöilmoituksen, joka toimitetaan asukasisännöitsijälle. Häiriöilmoituksesta tulee käydä selville häiriöiden laatu sekä tapahtumisaika ja -paikka. Häiriöilmoitukseen on hyvä pyytää mahdollisimman monen häiriöstä kärsineen allekirjoitukset. Nimettömiä häiriöilmoituksia ei käsitellä.
- 4. Isännöitsijä antaa häiriöstä huomautuksen / varoituksen häiritsevälle asukkaalle. Varoitus toimitetaan asukkaalle saantitodistuksella tai haastemiehen välityksellä. Häiriöilmoituksen tekijän nimeä ei anneta eteenpäin.
- 5. Häiriön jatkuessa varoituksesta huolimatta, asukkaiden tulee kirjata edelleen ylös häiriötapahtumia ja toimittaa ne isännöitsijälle. Häiriön vakavuudesta riippuen isännöitsijä joko antaa toisen varoituksen tai ilmoittaa vuokrasopimuksen purkamisesta.
- 6. Mikäli asukas kiistää aiheuttaneensa häiriötä ja samalla kiistää vuokranantajan vuokrasopimuksen purkamisen, asia viedään käräjäoikeuden käsittelyyn. Häiriöistä ilmoittaneiden tulee olla valmiina todistamaan käräjäoikeudessa. Oikeusprosessi kestää 2–4 kuukautta.
- 7. Oikeuden häätöpäätöksellä ulosottoviranomaiset häätävät asukkaan.
Häiriöilmoituksen saat ladattua alta pdf-muodossa.